En­sia­vun pe­rus­kurs­si

Aurinkoinen viikonloppu 19.-20.5.2018 vierähti ensiaputaitoja opetellessa ja kerratessa. Suomen Työturvan Pasi Viitamäki ja Antti Jarho aloittivat koulutuksen kertomalla tapaturmiin liittyviä tilastoja. Parasta tapaturmien hoitoa on ennaltaehkäisy, kaikkea emme voi ennaltaehkäistä. Kaatumiset, liukastumiset ja putoamiset ovat yleisimpiä tapaturmia. Niitä tapahtuu usein kotona, koska töissä on panostettu työturvallisuuteen ja oikeisiin työvälineisiin.

Ensiapu tarkoittaa toimenpiteitä toisen ihmisen tai itsensä auttamiseksi onnettomuustilanteessa tai sairauskohtauksen sattuessa. Ensiavun tärkein asia on pitää ihminen hengissä! Turvaa hengitys ja verenkierto. Toimi omien taitojen ja kykyjen mukaan. Ammattilaisten saapuminen voi kestää. Jos ensiapua ei annetta, voi olla, ettei ammattilaisilla ole enää mitään tehtävissä.

Kävimme koulutuksessa läpi mm. tajuttoman ensiapua, elvytystä, defibrillaattorin käyttöä sekä ensiapua myrkytystilanteissa, verenvuodossa ja sairauskohtauksissa.

Ensiavun ohjeet ovat yksinkertaistuneet viime vuosina paljon ja kun soittaa hätäkeskukseen, sieltä saa apua ja neuvoja. 

Hyvä apuväline on 112Suomi-mobiilisovellus. Sillä soitettaessa paikkatieto välittyy hätäkeskukseen. Myrkytystilanteissa kannattaa soittaa myrkytystietokeskukseen. Sinne soittavat myös ensihoitajat. 

Koulutuspäivien antiin toi suuren lisän kouluttajien pitkä kenttäkokemus, jonka perusteella he pystyivät kertomaan hyviä vinkkejä ensiaputilanteisiin ja onnettomuuksien ehkäisyyn liittyen.

Ensiapu pitäisi olla jokaisen kansalaisen taito.

Koulutuksessa mukana olivat: Veera Heikkinen, Toni Ilola, Nina Kilpiä, Jenni Nyholm, Medina Omeragic, Lea Ohtonen, Tuulikki Pihlajamäki, Marjatta Pyykkö, Gerog Schleifer ja Anni Vuorela.EA1-kurssilaiset

Defibrillattori paikoillaan

Haavan sidontaYhteistyössä:
Sivis-opintokeskuksen logo