FANivinkki
Nilkat ojennukseen!
Kävelytyyli muuttuu monilla iän myötä. Syitä on monia, mutta yksi keskeinen tekijä on nilkan työntövaje. Pohkeissa voimareserviä on yleensä vähemmän kuin esimerkiksi reisissä, joten voimien heikkeneminen näkyy kävelyssä nilkan ojennuksen puutteena. Kävelystä voi tulla "köpöttelyä": askelpituus on lyhyt ja askel on matala ja laahaava.
Kuminauhalla vastustettu nilkan ojennus, päkiöille nousu ja päkiöillä kävely on hyvää treeniä nilkan ojentajalihaksille. Yhden jalan päkiäseisonta kehittää nilkan ojentajien lisäksi myös tasapainoa.
Lähde: Juha-Pekka Kulmalan väitös 2015 ja koulutusmateriaali
Kuvassa kuminauhalla vastustettu nilkan ojennus
(12.1.2018)
Kun kantapää kipeytyy
Kantapään ja jalkapohjan erilaiset oireet ovat yleistyneet viime vuosien aikana. Jalkapohjan peitinkalvon tulehdukset ja kantakalvon ongelmat aiheutuvat usein vääristä kenkävalinnoista, kovalla alustalla seisomisista tai vääränlaisista alaraajan kuormituksista.
Kantapäässä ongelma voi olla joko kalvon tulehdus tai luupiikki. Oireena on silloin kipu kantapäässä käveltäessä tai seisottaessa, usein heti aamulla tai istumisen jälkeen noustessa. Se saattaa helpottua liikkuessa. Ongelma saattaa olla hankala, pitkäaikainen ja toimintakykyyn vaikuttava.
Onneksi asiaan on myös vaivaa helpottavia kotikonsteja. Hyvät kengät ovat aina erinomainen sijoitus! Kinesioteippauksesta voi olla apua vaivoihin. Erinomainen keino on myös pohjelihaksen monipuolinen venyttely! Useimmissa kanta- tai jalkapohjan kalvo-ongelmissa todetaan pohjelihaksen voimakas kireys ja nilkan koukistusliikkeen vajaus. Erilaiset varpaiden ja jalkapohjan liikeharjoittelut myös auttavat. Pohjelihasta siis venyttelemään ja varvaskävelyä harjoittelemaan!
FAN ry / Georg Schleifer (10.10.2017)
Pohkeen venytykset:
Nojaa käsillä esim. seinään. Laita oikea jalka taakse, koko jalkapohja lattiaan. Koukista edessä olevan vasemman jalan polvi. Venytys tuntuu oikean jalan pohkeessa.
Koukista vasemman jalan nilkkaa niin, että saat päkiän seinää vasten. Kantapää on lattiassa ja jalka suorana. Paina lantiota kohti seinää. Venytys tuntuu vasemman jalan pohkeessa.
Resepti
Resepti aivojen huoltoon: kolme kertaa viikossa syke ylös liikunnalla 45 minuutin ajaksi. Helppoa, eikö vain?
Liikunnan hyödyistä kerrottaessa mainitaan usein vaikutus sydän- ja verenkiertoelimistöön, aineenvaihduntaan, lihaksiin, niveliin ja luustoon. Tärkeitä kaikki. Kun listaan lisätään aivot, niin varsin vähäisiksi jäävät perustelut liikkumattomuudelle.
Kun liikutaan, hyviä vaikutuksista aivoihin tulee välittömästi, koska aivojen verenkierto ja sen myötä hapen- ja ravinteiden saanti aivoissa lisääntyy. Suurimmat hyödyt tulevat, kun fyysisen aktiivisuus jatkuu läpi elämän. Säännöllinen liikkuminen mm. lisää uusien aivosolujen muodostumista, parantaa stressinsietokykyä sekä lisää oppimiseen ja aivosolujen suojaamiseen tarvittavan proteiinin tuotantoa.
Aivoja hyödyttävä liikunta ei siis ole fanaattista treenaamista eikä ultramaratonrääkkiä. Hölkkä, uinti, monet pallopelit ja sauvakävely ovat mainioita liikuntamuotoja aivojen huoltoon. Jos et löydä omaa suosikkilajia, tee sitä mikä on vähiten epämiellyttävää. Kun huomaat hyvät vaikutukset, mielesi voi muuttua.
Aivoihin liittyviä tutkimuksia julkaistaan useita joka päivä, joten liikunnan suotuisia vaikutuksia aivoihin tulee löytymään lisää. Keski-iän noustessa aivojen hyvinvoinnista huolehtiminen on entistäkin tärkeämpää.
FAN ry / Leena Lipponen (26.9.2017)
Lähde: Anders Hansen, Aivovoimaa
Leukanivelten kiputilojen hoito
Leukanivelten alueella esiintyviä kipuja ja toimintahäiriöitä voidaan hoitaa jumpalla ja hieronnalla. Hoidoilla pyritään parantamaan leukanivelen ja puremalihasten suoritus – ja toimintakykyä. Alaleuan liikeharjoituksilla on mahdollista parantaa tai ehkäistä purentatoiminnan vajavaisuuksia, liikerajoituksia, kiputuloja sekä parantaa pureskelukykyä. Harjoitteet suunnitellaan aina oireen mukaan yksilöllisesti fysioterapeutin kanssa.
Puremalihasten hoidossa kotona voi käyttää lämpöhoitoa. Esimerkiksi mikrossa lämmitettävät kaurapussit sopivat hyvin lihasten lämmittämiseen. Lämpö lisää puremalihasten ja leukanivelen alueen verenkiertoa ja avaa pieniä hiussuonia. lisää lihasten rentoutumista, kudosten elastisuutta ja parantaa aineenvaihduntaa. Kylmähoitoa voi myös kokeilla kivun lievittäjänä. Kylmäpakkauksia voi käyttää tai hieroa kipeää niveltä tai lihaksia jääpalalla. Kylmähoito voidaan tehdä myös voiteilla tai geeleillä.
Kylmähoidon vaikutukset perustuvat kudosten lämpötilan alenemiseen, mikä johtaa lihasten rentoutumiseen. Kylmä hidastaa hermojen johtamisnopeutta ja lievittää kipua. Hieronnalla voidaan myös vähentää leukanivelten jännitystä.
FAN ry / Nina Kilpiä (31.12.2017)
Lähde: Käypä hoito -suositukset
Kestääkö purukalusto nukkumisen?
Purentaelimistön toimintahäiriöstä (TMD) eli bruksismista voi olla monia haittoja. Hierojan tai fysioterapeutin vastaanotolle tullaan, kun yläniskaa kiristää, puremalihakset ovat kosketusarat tai kaulan lihakset ovat kireät. Syynä on usein varsin yleinen vaiva, hampaiden narskuttelu joko yöllä tai päivällä.
Aikaisemmin uskottiin, että syynä ovat kireät puremalihakset ja purennan virheet. Nykyisin haetaan selitystä myös pidätetyistä tunteista ja ryhdin virheistä. Jatkuva hampaiden narskuttelu voi aiheuttaa hampaiden kulumista ja laajemmin muutoksia ryhdissä ja muuallakin kehossa.
Narskuttelun oireina voivat olla ne samat vaivat, joiden vuoksi muutenkin tullaan hierojan vastaanotolle. Oireena voi olla huimauksen tunne, päänsärky, kireyden tunne lapojen välissä sekä leukakipu.
Kun hammaslääkärintarkistuksessa näkyy hampaiden kulumista tai muut perheenjäsenet huomauttavat hampaiden narskuttelusta on syytä huoleen. Jos lisäksi yöuni on häiriintynyt ja tarvitset usein särkylääkettä on syytä mennä tarkistuttamaan tilanne.
Leukanivelen kunnon voit testata avaamalla suun mahdollisimman auki ja laittamalla kolme sormea suuhun hampaiden väliin. Mahtuvatko sormet suuhun ilman, että tunnet lihasten kiristymistä tai kipua?
FAN ry / Nina Kilpiä (27.12.2016)
Lähde: Narskuttelijan opas, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö
Rullaati-rullaa vai Auts, sattuu!
Foam roller tai pilatesrulla on kätevä ja edullinen väline alkulämmittelyyn, treenaukseen ja palautumiseen. Sen avulla voidaan mm. vaikuttaa kehon pehmytkudoksiin ja hermostoon sekä lisätä liikkuvuutta ja harjoitella tasapainoa. Foam rollerista on tullut varsin suosittu väline myös kireiden kudosrakenteiden omahoidossa.
Osaatko käyttää foam rolleria tai pilatesrullaa oikein? Tiesitkö, että rullan voimallinen ja kivulias käyttö voi rikkoa pehmytkudosrakenteita? Eri kursseilla opetetaan rullan käyttöä siten, että sen käytön pitää tuntua - joskus kipuun asti. Ultraäänitutkimuksissa on todettu, että voimakas rullaus voi vahingoittaa kudosta. Oikeaoppinen rullan käyttö ei saa aiheuttaa kipua. Sen pitää olla tuntemukseltaan kevyttä ja miellyttävää. Tällöin rullauksen teho on parhaimmillaan.
Mukavia rullauksia siis, mutta huomattavasti kevyemmin.
FAN ry / Georg Schleifer (14.12.2016)
Tukistaminen saa aikaan hyvinvointia
Pään alue kehossamme on perinteisesti alue, johon kohdistamme paljon tunteita. Esimerkiksi kiitosta ja hellyyttä osoitamme pään silittelyllä. Tukistaminen tekee myös hyvää. Sen avulla voimme parantaa päänahan liikkuvuutta, parantaa aineenvaihduntaa, parantaa verenkiertoa ja aktivoida hiusten kasvua ja hyvinvointia.
Tee näin: aseta kämmen päänahan myötäisesti ja harota sormet. Työnnä käsi hiusten lomaan, käsi päänahassa kiinni. Purista sormet yhteen, jolloin sormien väliin jää hiuksia. Tee pientä tukistavaa liikettä muutamia kertoja. Käy näin läpi koko pään alue. Vaihtoehtoisesti voit ottaa hiuksia nyrkkiin. Myös tässä tapauksessa otteen on oltava päänahan tuntumassa.
Tukistaminen ei saa tehdä kipeää!
Päivittäinen tukistaminen voi myös piristää, joten sitä voi suositella esim. työpäivän taukohetkeksi. Kannattaa kokeilla myös tukistustaukoja työkavereiden kesken. Työkaverin tukistaminen saattaa olla hyvin avartava kokemus!
FAN ry / Georg Schleifer (29.11.2016)