Siirry pääsisältöön

Kivun hoito -luen­to­päi­vä

Farmaseutti Mika Wallin luennoi kivun kokonaisvaltaisesta hoidosta nettiradion välityksellä 22.5.2020. Kivun hoitoon kuuluvat sekä lääkkeetön hoito ja kipulääkkeet. Luennoitsijan mukaan noin viidesosa suomalaisista aikuisista kärsii kroonisesta kivusta. Kipu aiheuttaa muun muassa inhimillistä kärsimystä, sairaspoissaloja, toimintakyvyn heikkenemistä, taloudellisia kustannuksia ja monia muita ikäviä asioita.

Meillä on kipureseptoreita melkein koko kehossa. Maksassa, keuhkoissa ja aivoissa niitä ei kuitenkaan ole. Sen vuoksi ne saattavat vaurioitua pahasti, ennen kuin tilanne havaitaan. Ikääntyminen ei itsessään aiheuta kipua, eikä ikääntyminen muuta kipukynnystä.

Akuutissa kivussa Wallin suosittelee käyttämään kipulääkkeittä ohjeiden mukaan. Kipua kannattaa hoitaa tehokkaasti. Kroonisessa kivussa lääkehoidon osuus yleensä supistuu, mutta lääkehoidolla on usein myös sen hoidossa paikkansa. Yksilöllinen kipulääkkeiden valinta on tärkeää. Lisäksi hoitotyöhön tarvitaan moniammatillista osaamista. Kipututkija Helena Mirandan mukaan paras lääkekaappi kipuun löytyy korvien välistä. Ihmisen kipua ei kuitenkaan saa vähätellä, sillä usein se traumatisoi potilaan.

Kivun lääkehoidossa on monia asioita, joita pitää ottaa huomioon. Akuuttiin kipuun suositellaan usein 5 päivän Burana-kuuria ja se auttaa monia. Wallin muistutti, että Burana ei sovi kaikille. Syynä voi olla esim. allergia, muut lääkkeet tai sairaudet. Hän kehottikin kääntymää rohkeasti apteekin asiantuntijoiden puoleen lääkeasioissa. Apteekki on niitä harvoja paikkoja, joista neuvoja saa vielä ilmaiseksi. Terveyskirjasto.fi-palvelusta löytyy myös paljon fakta-tietoa lääkkeistä, laboratoriokokeiden tulkinnasta jne.

Wallin esitti kolme asiaa, joista hän toivoi meidän pääsevän eroon:

  1. turha lääkevastaisuus pois – silloin kun on syytä, käytä lääkkeitä
  2. turha lääkekeskeisyys pois – kokonaisvalaisuus mukaan kivun hoitoon, kehon omat parannuskeinot käyttöön
  3. liiallinen lepo pois – lepo kuuluu joihinkin kiputiloihin, mutta ei läheskään kaikkiin. Liiku kivun sallimissa rajoissa ohje pitäisi päivittää muotoon liiku kivusta huolimatta. Lisävaurioita ei tietenkään saa tulla.

Luentopäivään osallistuivat: Veera Heikkinen, Toni Ilola, Nina Kilpiä, Medina Omeragic, Tuulikki Pihlajamäki, Kirsti Poikkimäki, Marjatta Pyykkö, Georg Schleifer, Tarja Simonen, Anja Tiainen Riitta Tienhaara, Sirpa Tuovinen, Ville Vertanen, Yrjö Vänttinen ja Anni Väänänen. Lisäksi nettiradioinnin kautta luentoon osallistui vajaat 10 osallistujaa.

Yhteistyössä: Opintokeskus Sivis

Koulutus toteutetaan Opintokeskus Siviksen tuella.