Siirry pääsisältöön

Si­säe­lin­ten hei­jas­te­ki­vut -luento

Sisäelimet voivat aiheuttaa heijastekipuja eri puolille kehoamme. Luennolla perehdyimme sisäelinperäisen heijastekivun mekanismiin ja kivun luonteeseen verrattuna tuki- ja liikuntaelinperäiseen kipuun.
Piirroskuva, jossa on havainnollistettu ihmisen sisäelimiä ja niiden sijaintia ylävartalossa.

Kevään koulutuspäivän luennon aiheena oli sisäelinten heijastekipu. Tämä oli historiallinen koulutus, sillä ensimmäistä kertaa Fanin järjestämä koulutus myös nettiradioitiin. Tämä mahdollisti luennon seuraamisen myös jäsenillemme, joilla ei ollut mahdollisuutta tulla koulutukseen Iiris-keskukseen.

Luennolla perehdyimme sisäelinperäisen heijastekivun mekanismiin ja kivun luonteeseen verrattuna tuki- ja liikuntaelinperäiseen kipuun. Tavoitteena oli laajentaa erotusdiagnostista ajattelua sisällyttämään tuki- ja liikuntaelimistön kiputilojen taustalla olevia mahdollisia sisäelinperäisiä kiputiloja.

Luennoijina olivat lehtorit Pirkko-Leena Kuosa ja Sandra Rinne Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Aamupäivällä Pirkko-Leena Kuosa kertoi sisäelinkivun mekanismista. Kuulimme mm. kuinka kipuviesti kulkee kudoksista aivoihin, mitkä ovat tyypillisiä sisäelinkivun piirteitä ja syitä.

Sisäelinkivun tunnistamista vaikeuttaa mm. se, että kipu paikantuu huonosti, koska osalla sisäelimistä on vähäinen määrä kipuun reagoivia hermopäätteitä.

Sandra Rinne veti läpi tuhdin opintopaketin siitä, mihin kipu heijastuu. Sisäelimiä paketissa oli 15. Kävimme läpi mm. maksan, sydämen, mahalaukun, sappirakon, pernan ja haiman heijastekipualueet, heijastekivun piirteet ja mahdolliset liitännäisoireet.

Lopuksi kertasimme päivän opit listaamalla alueittain, mitkä sisäelimet heijastelevat kipua esim. niska-hartiaseudulle, alaselkään tai lantion alueelle.

 

Yhteistyössä:

Ointoksekus Siviksen logo